Behandeling van ADHD, ADD en concentratieproblemen

ADD en ADHD zijn vormen van een concentratiestoornis. Daar kun je flink last van hebben. Hoe ga je daar nou mee om? Als specialist in behandeling van concentratieproblemen bied ik ADHD ADD behandeling. Door training leer je je focus te verbeteren, je aandacht er langer bij te houden en beter te plannen en organiseren.

.

Leer je aandacht te verbeteren met ADHD ADD behandeling

Wat is ADD en ADHD?

ADD en ADHD zijn beide een vorm van een aandacht- en concentratiestoornis. AD(H)D is een diagnose die gesteld wordt op basis van je gedrag. Dit gedrag is vaak in de kindertijd al aanwezig, maar soms komt het pas op latere leeftijd naar voren. Ongeveer 4 tot 8 % van de kinderen heeft AD(H)D (Faraone, 2003). Op latere leeftijd worden de klachten vaak minder, maar er zijn toch nog veel volwassenen die er nog steeds veel last van hebben.

Er is niet één specifieke oorzaak die leidt tot AD(H)D. Onderzoeken tonen aan dat AD(H)D vooral genetisch bepaald is. Dit is waarom er vaak meerdere leden van één familie er last van hebben. Het brein van iemand met AD(H)D werkt wat anders. Bepaalde delen van het brein communiceren dan niet optimaal met elkaar, waardoor er klachten ontstaan.

" Het zit er wel in, maar het komt er niet uit "

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een stoornis waarbij je moeite hebt om je aandacht ergens bij te houden en je vaak druk en impulsief bent. Lang niet iedereen die ADHD heeft is hetzelfde. Bij ADHD heb je last van een mix van aandachtsproblemen, hyperactiviteit en/of impulsiviteit.

Wat is ADD?

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Dit is een concentratiestoornis. In tegenstelling tot ADHD heb je bij ADD vooral last van de aandachtsproblemen, maar ben je niet hyperactief of impulsief. Een ADD’er is vooral dromerig en heeft een hoofd vol gedachten.

Aandachtsproblemen
 • Snel afgeleid zijn
 • Moeite je aandacht voor langere tijd ergens bij te houden
 • Alleen goed kunnen concentreren wanneer je het heel interessant vindt
 • Vergeetachtig zijn
 • Snel dingen kwijt raken
 • Moeite met het afmaken van dingen
 • Moeite met het plannen en organiseren
 • Geen overzicht hebben in dingen die belangrijk zijn en dingen die minder belangrijk zijn
 • Chaotisch zijn
Hyperactiviteit
 • Onrustig bewegen met handen of voeten, friemelen
 • Kan niet goed stil zitten
 • Aan één stuk door praten
 • Continu bezig zijn en moeite hebben met ontspannen
 • Een onrustig gevoel van binnen
Impulsiviteit
 • Dingen eruit flappen, direct zeggen wat je denkt
 • Ongeduldig zijn
 • Woede-uitbarstingen
 • Anderen niet laten uitpraten
 • Impulsaankopen

.

Hoe is het om ADD of ADHD te hebben?

Je kunt er behoorlijk last van hebben

Vaak wordt het probleem ook niet goed herkend en worden de klachten toegeschreven aan stress, het ontbreken van doorzettingsvermogen of goede wil. Waar iemand met ADHD vaak opvalt door zijn drukke gedrag, valt iemand met ADD vaak niet op. Bij beide gevallen heeft de stoornis een enorm effect op het leven.

Onderpresteren op school

Tijdens de schooljaren komt naar voren dat iemand niet op zijn niveau functioneert. Vaak is iemand tot meer in staat, maar komt het er niet uit. Lagere schoolniveaus, blijven zitten of veel conflicten. Er ontstaat een neerwaartse spiraal. De structuur van het lager en middelbaar onderwijs geven meestal nog wat sturing en houvast. Maar zodra een studie wordt gedaan ontstaat er steeds meer chaos.

Problemen met werk, huishouden en relaties

Ook in het werkende leven ontstaan vaak problemen. Juist dan is het belangrijk om goed te kunnen plannen en organiseren. Om gefocust aan het werk te zijn. Ook hier ontstaan problemen en het gevoel dat het niet lukt. En bij thuiskomst is er chaos in het huishouden en een partner die in de loop van de tijd steeds meer uitgeput raakt.

Stress

Door alle mislukkingen bouwt de stress zich op. Het zelfvertrouwen daalt en je wordt steeds gevoeliger voor kritiek. Ergens aan beginnen doe je niet meer, want het is al zo vaak mislukt. AD(H)D’ers gebruiken veel meer dan gemiddeld drugs of alcohol. Het helpt even om innerlijk wat rustiger te worden en om beter gefocust aan het werk te gaan. Maar op de langere termijn ontstaan er juist meer problemen. Klachten worden erger en somberheid en verslaving liggen op de loer.

.

Plan een gratis intakegesprek in

Vrijblijvend kennis maken en kom er achter of de behandeling bij jou en je klachten past.

ADHD ADD behandeling met neurofeedback training

Bij de behandeling van ADD, ADHD of concentratieproblemen wordt al snel gedacht aan medicatie. Hoewel medicatie bij een grote groep snel kan helpen, is er vaak ook weerstand tegen het gebruik van medicatie. Sommige mensen reageren er niet goed op of voelen zich niet prettig bij het effect of de bijwerkingen. Daarbij werkt de medicatie totdat het is uitgewerkt in je lichaam en komen klachten daarna in volle sterkte weer terug.

Het kan ook anders. Ik vind het belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Ik ga met je aan de slag zonder medicatie maar met neurofeedback training. Ook leer ik je hoe je het beste met je klachten kunt omgaan. Want er bestaat nog geen enkele behandeling die je klachten helemaal doet wegnemen.

Omdat ieder persoon uniek is wordt je behandeling geheel op jou persoonlijk afgestemd. We trainen je brein, je lichaam, je mindset en je vaardigheden. We kijken verder dan alleen je aandacht, maar kijken ook naar hoe jij in het leven staat en hoe je je voelt.

De behandeling is niet geschikt voor personen met ernstige psychiatrische problemen.
Zij hebben meer baat bij een intensievere behandelvorm. In sommige gevallen wordt dan ook geadviseerd om een ander behandeltraject te volgen.