Verbeter je aandacht met neurofeedback training

Ons brein is een complex orgaan. Het bestaat uit verschillende hersendelen die continu met elkaar in verbinding staan en met elkaar communiceren. Wanneer ons brein optimaal functioneert kunnen we onze aandacht er goed bij houden, goed plannen en uitvoeren en een goede focus houden. 

Soms lukt het ons niet om onze aandacht ergens bij te houden. Of we hebben veel moeite om een taak te beginnen en vertonen doelloos uitstelgedrag. Ons brein functioneert dan niet efficiënt. De communicatie tussen hersendelen is op dat moment verstoord. Er ontstaan steeds meer problemen op school, op het werk of in de thuissituatie. 

Neurofeedback is een methode om je aandacht te trainen. Met neurofeedback training leer je je brein om efficiënter te functioneren, waardoor prestaties verbeteren en problemen afnemen. Deze training voor de hersenen is een zeer goed alternatief voor behandeling met medicijnen, met een blijvend resultaat.

.

Neurofeedback behandeling bij ADHD en ADD

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een methode om het brein te trainen. Onze hersendelen communiceren met elkaar via kleine elektrische stroompjes. We meten deze activiteit als hersengolven ofwel EEG. Dit staat voor electro-encefalogram. Hersengolven zijn er in verschillende snelheden (frequenties), variërend van trage golven tot snelle golven.

Ons brein is hartstikke flexibel. Het past zich aan de situatie aan waarin het zich bevindt. Tijdens rust zien we dat het brein meer trage hersengolven produceert, terwijl tijdens een goede focus meer snelle hersengolven te meten zijn. Bij aandacht- en concentratiestoornissen heeft het brein moeite om zijn hersengolven aan te passen aan de situatie. De hersenen zijn dan uit balans.

Door de hersengolven te meten en op een scherm te laten zien, leren we het brein hoe het beter kan functioneren. Dit doen we door de ‘juiste hersengolven’ te belonen. Volgens het principe van operante conditionering weten we dat gedrag dat beloond wordt zichzelf zal herhalen. Hierdoor leert het brein om steeds vaker de juiste hersengolven te produceren.

" Maak je mentale gezondheid een prioriteit! "

.

Hoe werkt neurofeedback?

Onderzoek

Neurofeedback training bij Psychologiepraktijk Ilona Verstegen begint met de afname van een uitgebreid EEG. We meten tijdens dit EEG je hersenactiviteit met behulp van geavanceerde apparatuur.  Hiervoor krijg je een soort mutsje op waarin 19 electroden verwerkt zijn. Via deze elektroden op het hoofd meten we nauwkeurig de verdeling van hersengolven over het brein. Hier voel je niks van.

Met de EEGcap meten we de hersenactiviteit

Behandelplan

We brengen vervolgens in kaart of er afwijkingen zijn ten opzichte van de norm. We kijken hoe deze afwijking eruit ziet en waar in het brein deze afwijking het meest naar voren komt. Dit rapport is een qEEG (quantitative EEG). De resultaten van de meting, samen met je problematiek, geven richting aan de training en vormen een persoonlijk behandelplan.

EEG neurofeedback behandelplan

Training in de praktijk

Tijdens de training neem je plaats in een prettige stoel en kijk je naar een scherm. Via één of enkele elektroden op je hoofd meten we je hersenactiviteit op dat moment. Deze signalen worden via geavanceerde apparatuur doorgegeven aan de computer. De computer berekent wanneer je brein te veel of te weinig van de afwijkende hersengolven produceert en koppelt dit zowel auditief als visueel aan je terug. De terugkoppeling (feedback) van je eigen hersenactiviteit zie je op het scherm in de vorm van bijvoorbeeld een film, een animatie of een spelletje. Wanneer je brein het ‘goed’ doet, wordt je beloond door bijvoorbeeld de film helder te zien of punten te scoren in een spel. De soort feedback wordt aangepast aan wat voor jou het beste werkt.

Via een scherm krijg je feedback op je hersengolven

Aantal sessies

Het totaal aantal trainingssessies hangt af van de aard en ernst van de problematiek en hoe snel het brein in staat is om iets te leren. Het beste resultaat wordt bereikt wanneer je 2x per week komt trainen. Meestal is na 10 sessies al verbetering te bemerken. Gemiddeld zijn er 20 tot 30 sessies nodig voordat het brein het nieuwe patroon voldoende heeft aangeleerd.

Verbeter je aandacht met neurofeedback training

.

Bij welke klachten is neurofeedback geschikt?

Verschillende cognitieve klachten worden effectief behandeld met neurofeedback. Neurofeedback kan effectief zijn bij uiteenlopende klachten, die gebaseerd zijn op een verstoring in het hersenpatroon.

Voor neurofeedback training maakt het niet zo veel uit waar de klachten precies vandaan komen. Problemen kunnen aangeboren zijn (“in de familie zitten”) of een psychische of aangeleerde oorzaak hebben. Een reeds gestelde diagnose is niet van belang. Zo lang je klachten samenhangen met het patroon van je hersenactiviteit, is het mogelijk om neurofeedback training in te zetten om de verstoring te verhelpen.

Plan een gratis intakegesprek in

Vrijblijvend kennis maken en kom er achter of de behandeling bij jou en je klachten past.

Neurofeedback bij ADHD, ADD en concentratieproblemen

Behandeling van ADHD,  ADD en andere aandacht- en concentratieproblemen verdient speciale aandacht. Het meeste wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van neurofeedback training is namelijk gedaan binnen deze groep. Neurofeedback behandeling blijkt een bewezen effectieve behandeling te zijn, ofwel ´evidence-based´, bij ADHD/ADD.

Neurofeedback wordt al ruim 30 jaar succesvol toegepast bij ADHD/ADD. In de praktijk zie ik dan ook veelvuldig verbetering van de aandacht en concentratie, een betere focus en meer rust bij deze doelgroep na het volgen van een neurofeedback behandeling op maat. De effecten van de behandeling zijn vergelijkbaar met de effecten van AD(H)D medicatie, maar dan – heel belangrijk – zonder bijwerkingen van de medicatie en zonder uitwerking!

Lees hier meer over de behandeling van ADHD, ADD en concentratieproblemen

Neurofeedback bij slaapproblemen

Neurofeedback training is ook een bewezen effectieve behandelmethode bij de behandeling van slaapproblemen en slapeloosheid. In combinatie met gesprekstherapie worden er goede resultaten geboekt en neemt de kwaliteit van de slaap toe. Neurofeedback training is juist ook bij deze klacht een zeer goed alternatief voor medicatie!

Lees hier meer over de behandeling van slaapproblemen

De behandeling is niet geschikt voor personen met ernstige psychiatrische problemen.
Zij hebben meer baat bij een intensievere behandelvorm. In sommige gevallen wordt dan ook geadviseerd om een ander behandeltraject te volgen.