Werkwijze: intake, onderzoek en behandeling

Is je interesse gewekt, dan doorlopen we drie fases. We beginnen met een intakegesprek om kennis te maken. Klikt het tussen ons? Dan kunnen we het traject vervolgen. Tijdens het onderzoeksgedeelte krijg ik meer inzicht in je klachten. Dit krijg je natuurlijk ook teruggekoppeld. Vanuit deze resultaten kunnen we de daadwerkelijke behandeling opstarten en samen gericht naar je doel toewerken.

.

Werkwijze via intake, onderzoek en behandeling naar je doel toewerken

In het eerste intakegesprek vindt een kennismaking tussen jou en mij plaats. In dit gesprek bespreken we in grote lijnen je klachten. We kijken of de behandeling daarbij aansluit. Ik vertel je graag meer over mijn behandeling en er is voldoende ruimte om vragen te stellen.

Besluiten we samen om de behandeling te starten, dan ontvang je van mij aan het eind van het gesprek een persoonlijk behandelvoorstel. Je krijgt advies over welke precieze vorm van behandeling het best bij jou en je klachten aansluit.

Is er eerder al een diagnose gesteld of ben je al eens ergens in behandeling geweest? Dan is het goed om de verslagen hiervan mee te nemen naar het intakegesprek.

" Het besluit om een intakegesprek in te plannen is al de eerste stap richting je doel om van je klachten af te komen "

Om de behandeling zo goed mogelijk op jou af te stemmen is het van belang een compleet beeld van jou en je klachten te hebben.

Gesprek

In het gesprek gaan we aan de hand van vragenlijsten uitgebreid in op je klachten en jou als persoon. Wanneer zijn je klachten ontstaan, wat is het verloop van je klachten en heb je al eens eerder hulp gehad? Ook brengen we tijdens het onderzoeksgesprek je gedrag, lifestyle en omgeving in kaart.

Meten is weten

Aansluitend vindt er een meting plaats. Deze kent twee varianten:

Lichaam

Ga je het biofeedback traject volgen, dan bestaat dit onderzoek uit een zogeheten stressprofiel. We meten hierbij je ademhaling, je hartslag, de spierspanning, de warmte en vochtigheid van je handen. Deze signalen geven mij veel informatie over hoe je reageert op spanning en ontspanning. Je basis spanningsniveau en je reactie op spanning en ontspanning worden in kaart gebracht.

Brein

Ga je neurofeedback training volgen, dan nemen we een EEG (Elektro-EncefaloGram) af. Tijdens deze registratie maken we een opname van de elektrische activiteit van je hersenen. Na vergelijking met de normgroep geeft dit een goed beeld in welke mate je klachten terug te vinden zijn in je hersenactiviteit.

Behandelplan

Op basis van de informatie uit de gesprekken en de fysiologische gegevens uit het onderzoek stel ik voor jou een behandelplan op maat op. Tijdens het uitslaggesprek bespreek ik dit behandelplan met jou.

.

Dan is het tijd voor de daadwerkelijke behandeling! Een behandelsessie duurt ongeveer 60 minuten. De sessie is een mix tussen gesprekstherapie, biofeedback training en/of neurofeedback training (naar gelang je behandelplan). Net wat op dat moment het meest aan de orde is.

Zo bespreken we tijdens de sessie steeds hoe het met je gaat en hoe je oefenmomenten thuis zijn gegaan. We besteden aandacht aan je klachten en de momenten waarop je hier het meest last van hebt. Maar zeker ook de momenten waarop het wél goed ging.
Je krijgt van mij passende tips en adviezen. Om je dit voldoende eigen te maken is het belangrijk om buiten de sessie (dus wanneer je weer thuis bent of op je werk) te gaan oefenen met de dingen die je tijdens de sessie leert.

Het aantal behandelsessies hangt af van je klacht, de ernst van je klacht en de behandelmethode. Een biofeedback behandelingtraject duurt gemiddeld 10 tot 15 sessies. Een neurofeedbacktraject heeft meestal zo´n 25 tot 30 sessies nodig.

Wil je graag verder lezen?

Lees hier alles over de gesprekstherapie

Lees hier alles over de biofeedback training

Lees hier alles over de neurofeedback training

Plan een gratis intakegesprek in

Vrijblijvend kennis maken en kom er achter of de behandeling bij jou en je klachten past.

De behandeling is niet geschikt voor personen met ernstige psychiatrische problemen.
Zij hebben meer baat bij een intensievere behandelvorm. In sommige gevallen wordt dan ook geadviseerd om een ander behandeltraject te volgen.