Skip to content Skip to footer

Biofeedback training bij stress en spanning

3

Ons lichaam is continu op zoek naar balans tussen spanning en ontspanning. Aanhoudende stress en spanning verstoren de balans in ons lichaam waardoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Denk hierbij aan stressklachten, hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn, slaapproblemen, vermoeidheid, maag-darmproblemen, psychische klachten, klachten aan kaak, nek of schouders en (chronische) pijn. Met biofeedback training kun je hier wat aan doen.

Biofeedback meet je lichaamssignalen. Het geeft je inzicht in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en ontspanning. Door training leer je je eigen lichaamssignalen te herkennen en te beheersen.

Wat is biofeedback?

Biofeedback is een methode waarbij we je lichaamssignalen meten. Denk hierbij aan je spierspanning, je ademhaling en je hartslag, huidgeleiding en je handtemperatuur. Je lichaam reageert namelijk sterk op stress en spanning. Zelfs al voordat jij je spanning zelf doorhebt!

Met biofeedback wordt je als het ware een spiegel voorgehouden om te kijken wat er in je lichaam gebeurt. De feedback geeft je inzicht in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en ontspanning. Door training leer je je eigen lichaamssignalen herkennen en beheersen.

Biofeedback psycholoog Roermond

Een specifieke vorm van biofeedback is hartcoherentie training of hartritmevariabiliteit (HRV) training. Deze training richt zich in het bijzonder op je hartslag. Het hartritme informeert ons over je psychische en cardiovasculaire gezondheid. Daarnaast leiden we uit dit ritme ook af hoe jouw lichaam reageert op stress.

De training werkt aan het herstellen van de balans in je lichaam – tussen spanning en ontspanning. Je ziet op een scherm hoe het ritme van je hart verandert in een rustige staat. Je komt erachter welke invloed ademhaling, stress en emoties hebben op dit ritme.

Myofeedback is een biofeedback methode gericht op EMG, oftewel, spierspanning. Stress en spanning gaan vaak gepaard met het aanspannen van je spieren, bijvoorbeeld in je schouders of kaak. Uiteindelijk krijg je hierdoor steeds meer last van je schouders, nek, kaak of zelfs (spannings)hoofdpijn.

Door je spierspanning te meten en op een scherm zichtbaar te maken, ontstaat beter inzicht wanneer je deze spieren aanspant. Geleidelijk ben je steeds beter in staat om in het dagelijks leven deze spierspanning te herkennen en bewust te controleren.

Hoe werkt biofeedback?

Stressprofiel

Een biofeedback behandeling start met een stressprofiel meting. Tijdens deze test meten we je lichaamsfuncties met behulp van geavanceerde apparatuur. Via sensoren meten we je spierspanning, je huidgeleiding, je ademhaling, je hartslag en je handtemperatuur.  Zo wordt precies in kaart gebracht hoe jouw lichaam reageert op stress en spanning. Ook kijken we of jouw lichaam voldoende in staat is om ook weer te ontspannen.

Training

Signalen die niet optimaal reageren krijgen verdere aandacht. Tijdens de biofeedback trainingssessies meten we je lichaamssignalen. Deze metingen zijn ook voor jou zichtbaar op een scherm. Zo hebben we beide een continu beeld van wat er in je lichaam gebeurt. Hoe reageert je lichaam op een angstige gedachte? Wat gebeurt er als je rustig ademhaalt? En wat als je een andere zithouding aanneemt? Welke thema’s roepen een heftige (stress)reactie op in je lichaam? Deze effecten merk je misschien zelf niet meteen, maar zijn wel direct zichtbaar in de metingen.

Dagelijks leven

Door diverse oefeningen op maat leer je om tijdens de sessies zelf controle te krijgen over je lichaamsfuncties. Met voldoende oefening ben je uiteindelijk in staat om de spanning te voelen en weer los te laten. Dus ook in het dagelijks leven, zonder apparatuur.

Naast het trainen bespreken we ook factoren die spanning bij je veroorzaken. Denk hierbij aan je gedachten, je mindset of je levensstijl. De precieze training en het aantal sessies wordt geheel op jou en je klachten afgestemd. Vaak merk je al snel verbetering.

Bij welke klachten is biofeedback geschikt?

Veel psychische en lichamelijke klachten worden effectief behandeld met biofeedback. Biofeedback stelt je in staat om meer inzicht en controle te krijgen over je lichaam. Daardoor kun je leren om je klachten zelf actief te verminderen.

Klachten die in aanmerking komen voor biofeedback training zijn onder meer:

Wil je graag weten of ik je kan helpen bij jouw specifieke klachten? Neem dan even contact met mij op. In een persoonlijk intakegesprek geef ik je graag advies over de mogelijke behandeling.