De Millennial burn-out. Slachtoffers van het huidige digitale tijdperk?

Jongeren leiden tegenwoordig steeds meer aan een burn-out of overspannenheid. Hoe kan dat toch? Ligt het aan de veerkracht van deze millenial generatie of geeft ons leven ons tegenwoordig zo veel meer stress? 

Jongeren en psychische klachten: de cijfers

Depressie, angst, overspannenheid en burn-out komen op alle leeftijden voor. De huidige tieners en twintigers lijken wel steeds vaker tegen deze psychische problemen aan te lopen. Wat cijfers: het CBS berekende dat 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar kampt met stressgerelateerde klachten. Een recente enquête van Metro laat zien dat dit inderdaad een groot probleem is. 63% van de jongeren (enquête onder 1816 jongeren tussen de 18 en 34 jaar) heeft een psycholoog bezocht en ruim 38% volgt nu nog een therapie. Nog meer jongeren overwegen momenteel naar een psycholoog te gaan: namelijk driekwart (75%).

Ook in mijn praktijk zie ik eenzelfde beeld. Steeds meer jongeren melden zich aan met stressklachten. Op school, studie, stage en werk ervaren ze een hoge druk. Ja, er wordt door de buitenwereld veel verwacht van de jongere. Maar vaak leggen ze zichzelf (onbewust) de grootste druk op. De lat hoog leggen. De behoefte om perfect te zijn, ja, op alle fronten. Te veel keuzes. Dat allemaal op jonge leeftijd. Bijna een kwart van de jongeren is dagelijks bang om ook een burn-out te krijgen. Dat is niet mis, toch?

Millennials

De huidige jongeren en jong-volwassenen worden ookwel de Millennials genoemd. Generatie Y. Ben je geboren tussen 1980 en 2000? Dan val jij ook in deze generatie.

Herken je bij jezelf klachten als slecht slapen, veel piekeren, regelmatig hoofdpijn of lichamelijke klachten, angstige of sombere gevoelens en/of het gevoel overspoeld te zijn? Kom in actie! Veel jongeren houden hun klachten stil uit angst wat de ander ervan zou vinden. “Ze vinden me vast een aansteller”. Je gaat er vaak ook zelf in geloven. “Ik ben een aansteller”. “Mijn ouders hebben het toch ook altijd aangekund?”.

De huidige millennials zijn pioniers!

Opgebrand zijn terwijl je nog maar net met je volwassen leven bent begonnen

Hoe kan dat toch? De millennials leven in een heel bijzondere tijd. Nog nooit is een generatie opgegroeid in een virtuele én werkelijke wereld. Een wereld waarin alles kan en waarin alles continu op hoge snelheid verandert. Hoe gaat de toekomst eruit zien? Sowieso niet zoals het leven van onze ouders. Hé: de huidige millennials zijn pioniers!

Ons stresssysteem is hypergevoelig geworden

Onze omgeving verandert razendsnel, maar stiekem is ons lichaam nog heel ouderwets. Vroeger (en dan heb ik het over héél vroeger) was ons stress systeem super belangrijk. Was je aan het jagen dan moest je snel kunnen vechten of vluchten als er een gevaar dreigde. Door stress konden we overleven. Tegenwoordig lijkt de stress zich juist tegen ons te keren. Ons stresssysteem slaat continu alarm om de kleinste dingetjes. Ping!, en je bent alert. Een mailtje van je baas en je houdt je adem in. Steeds berichtjes die binnenkomen en steeds de afleiding. “Even checken”. Op Social Media zie je dat toffe leven wat die ene persoon leeft, met de hipste kleding, gaafste feesten en het lekkerste eten. “Wat is mijn leven saai. Was ik ook maar zo.” Misschien dingen die je wel herkent.

Leer omgaan met de uitdagingen van ons digitale tijdperk

Herken je je hierin? Jij bent aan zet. En ook als je de millennial leeftijd even voorbij bent, want ook onze huidige dertigers en veertigers lopen hier tegenaan. En misschien ook wel de oudere generatie, want ook zij leven in een digitaal tijdperk. Ik begeleid je er graag bij met mijn psychologische kennis over ons stresssysteem en training om weer tot rust en in balans te komen. Kijk maar eens bij biofeedback. Maar ook zeker vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring. Ik vind je geen aansteller.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *