Wanneer structuur- en thuiswerktips niet voor jou werken

Gisteren werd ik gebeld door een journaliste van Dagblad de Limburger. Of ik als psycholoog wat kon vertellen over structuur. En balans. En wat je nu juist moet doen!

De ‘nieuwe normaal’

In deze bijzondere Corona tijd proberen we allemaal opnieuw onze draai te vinden. We zijn genoodzaakt tot thuiswerken, we zijn nu 24-7 met ons gezin samen en we mogen de deur nog maar mondjesmaat uit. We stellen ons flexibel op en zoeken ons ‘nieuwe normaal’. Ondertussen worden we gebombardeerd met alle goedbedoelde adviezen.

Een rondje social media leert mij dat er heel wat praktische tips zijn om productief thuis te werken. In mijn gesprek met de journaliste komen we er achter dat dit eigenlijk best wel dwingend en beklemmend overkomt. Want wat nu als je prima in je eigen chaos kunt werken? Wat als je nog steeds even productief bent, ook al heb je de hele dag je pyjama aan en een out-of-bed-look? Je krijgt er haast het gevoel bij dat je het dan niet goed doet.

Wat heb jij nu nodig?

Lieve mensen, wees vooral lief voor jezelf. Stel je verwachtingen bij. Vraag je vooral af: Wat heb ik nu nodig? De ene persoon heeft momenteel geen grip meer op zijn leven en is ontzettend gebaad is bij deze prima (!) structuurtips. Want geloof me, het zijn vaak echt wel goede tips. Maar niet iedereen heeft hier nu per se behoefte aan.

Er zijn geen richtlijnen en we zoeken allemaal onze eigen beste weg hierin. Doe wat voor jou goed voelt. Probeer het uit. Pik de tips mee die voor jou werken en gooi overboord waar je niks aan hebt.

Is dat niet tegenstrijdig?

Uh, hallo, klinkt dat niet raar uit mijn mond? Dat ik, de bedenker van de Flexieplanner, dat zeg? De Flexieplanner is bij uitstek een tool die je helpt om meer grip op jezelf en je leven te krijgen, júist door structuur aan te brengen.

Ik geloof er heel erg in dat er niet één waarheid is. Net zo goed als one-size-fits-all eigenlijk niemand goed past. Zo merken we nu ook dat er verschillen zijn in de manifestatie van het coronavirus. Bij verschillende mensen verloopt het ziekteproces anders. Net zoals Maxima destijds zei: Dé Nederlander bestaat niet.

Wanneer jij wél wat aan structuur hebt

Ben je de grip op je leven kwijt? Ik zie het vaak gebeuren na langdurige stress en tijdens een overspannenheid of burn-out. Dan helpt de structuur in je leven aanbrengen vaak erg goed. Door de tips uit te voeren of door met de Flexieplanner aan de slag te gaan. Maar als jij prima door het leven fietst en het op je eigen manier doet: ook helemaal prima. Dan is de Flexieplanner misschien niet jouw ding.

Laten we niet iedereen over één kam scheren. Handig om richtlijnen en protocollen te hebben en kijk vooral hoe je die het beste voor jezelf kunt inzetten. Daarvoor is het belangrijk om jezelf een beetje te kennen. En laat je dat nu net óók met de oefeningen uit de Flexieplanner kunnen doen 😉.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *